Svježi peludPelud je drugi prozvod kojeg pčele najviše proizvode. Pelud spada među nutritivno najvrijedniju hranu jer sadrži gotovo sve nutrijente potrebne ljudskom organizmu.
.
Unašoj ponudi možete pronaći jedinstvenu kombinaciju peluda od kestena, kupine i lipe koji je prikupljen u bogatim kestenovim šumama, što mu daje još bogatija nutritivna i ljekovita svojstva s obzirom da obiluje željezom i vitaminom C. Ovaj pelud pravi je koktel vitamina, minerala i esencijalnih aminokiselina koji su potrebni za pravilno funkcioniranje ljudskog organizma. Sadrži vitamina A, D, E, K, B kompleksa, vitamin C, a od minerla najzastupljeniji su cink, željezo, kalcij, mangan, selenij...

Zbog svojih bogatih ljekovitih svojstava, pelud je prozvan „hranom bogova“ te eliksirom zdravlja i dugovječnosti. Pčelinji pelud se ne može umjetno sintetizirati u laboratoriju. Kada su napravljeni pokušaji da se pčele nahrane s umjetno sintetiziranim peludomone su uginule iako su svi poznati sastojci dodani. Ovo potvrđuje da svježi pčelinji pelud sadrži substance koje još nisu identificirane. Dosad su u peludu pronađeni gotovo svi elementi periodnog sustava, uključujući i zlato, u obliku koji je prilagođen ljudskom organizmu. Sadrži mnogo minerala kao što su kalij, magnezij, titan, srebro, cink, bakar, krom, vanadij, kobalt, molibden, nikal, galij, cirkonij, magnezij, fosfor, kalcij, željezo, aluminij, barij i drugi.

Zdravstvene pogodnosti
.
Podiže otpornost organizma. Sadrži puno enzima koji pridonose ispravnom funkcioniranju svih procesa u ljudskom organizmu. Njegova konzumacija poboljšava razvoj skeletnog sistema, normalizira krvni tlak i učvršćuje krvne stanice. Lecitin normalizira metabolizam masti, pomaže u reguliranju tjelesne mase i eliminaciji celulita. Koristan je u liječenju oboljenja štitne žlijezde, problema živčanog sustava, kolitisa, konstipacije, anemije, menstrualnih bolova. Ima vrlo blagotvorno djelovanje na srce i krvožilni sustav, a također i podiže plodnost. Pelud je vrlo bogat selenom koji djeluje preventivno na razvoj nekih tumora i pomaže organizmu da se riješi teških metala.Ovaj visoko vrijedan proizvod najbolje je čuvati u svježem obliku u staklenci na hladnom i tamnom mjestu, najbolje u frižideru. Može biti umiješan u med, čime se dodatno pospješuju njegove dobrobiti. U našoj ponudi također možete pronaći i kraljevski nektar–mješavinu svježeg peluda, meda, matične mliječi i propolisa.


Uzimanje
.
Pelud ima poseban okus koji varira ovisno o vrsti cvijeća s kojeg je prikupljen. Može se uzimati na nekoliko načina, a jedan od njih je direktna konzumacija ujutrona prazan želudac,jedan sat prije doručka. Drugi način je da se umiješa s medom ili smoothijem, jogurtom i sl. Ne smije se miješati u vruća pića jer visoka temperatura uništava njegove blagoadati.

Preporučena dnevna doza je 1-3 žlice, koju možete rasporediti kako želite. Za djecu, preporučena doza je 1 manja žlica. Prilikom prvog kontakta s proizvodom, preporučljivo je započeti manjim dozama i postepeno ih povećavati.

Pelud se može koristiti kao dodatak prehrani, međutim vrlo je zastupljen i u kozmetici. Ima vrlo jaka revitalizirajuća i regenerirajuća djelovanja. Na primjer, možete dodati malu količinu peluda u šampon za kosu, on će se otopiti i obogatiti šampon vitaminima i mineralima. Možete učiniti isto i sa kremama za lice i maskama za kosu, ali vodite računa da uvijek bude umiksano svježe.
Svježi pelud - ljekovita svojstva:
.