PropolisJeste li znali da med nije jedino što pčele proizvode?

Pčele također proizvode propolis iz soka na igličastom drveću ili zimzelenu. Kada kombiniraju sok s vlastitim izlučevinama i pčelinjim voskom, stvaraju ljepljiv proizvod, smeđe boje, koji se koristi kao premaz za zaštitu njihovih košnica. Tisućama godina drevne civilizacije su koristile propolis zbog svojih ljekovitih svojstava. Grci su ga koristili za liječenje apscesa. Asirci su ga stavljali na rane i tumore kako bi se borili protiv infekcije i ubrzali proces ozdravljenja. Egipćani su ga koristili za balzamiranje mumija.

Ljekoviti spojevi u propolisu

Istraživači su identificirali više od 300 spojeva u propolisu. Većina tih spojeva su oblici polifenola. Polifenoli su antioksidansi koji se bore protiv bolesti i oštećenja u tijelu. Naime, propolis sadrži polifenole koji se nazivaju flavonoidi. Flavonoidi se proizvode u biljkama kao oblik zaštite. Često se nalaze u namirnicama za koje se smatra da imaju antioksidativna svojstva, uključujući voće, zeleni čaj, povrće, crno vino...
Rane
Smatra se da propolis ima antibakterijska, antivirusna, antifungalna i protuupalna svojstva. Propolis ima poseban spoj nazvan pinocembrin, flavonoid koji djeluje antifungalno. Ova protuupalna i antimikrobna svojstva čine propolis korisnim u zacjeljivanju rana. Jedna studija pokazala je da propolis može pomoći ljudima koji su imali traumatske opekline brže zacijeliti ubrzavanjem novog zdravog rasta stanica. Druga studija pokazala je da je alkoholni ekstrakt propolisa bio učinkovitiji od steroidne kreme u smanjivanju mastocita u oralnim ranama. Mastociti su povezani s upalom i usporavaju zacjeljivanje rana.

Herpes
Masti koje sadrže 3% propolisa, mogu ubrzati zacjeljivanje i smanjiti simptome herpesa usne šupljine i genitalnog herpesa. U liječenju tegoba uzrokovanih herpes virusima vrlo je učinkovita propolis krema iz naše ponude. Jedna studija otkrila je da propolis, primjenjen topikalno tri puta dnevno, pomaže pri bržem zarastanju rane od hladnoće i rana uzrokovanih herpes virusima. Istraživači su otkrili da propolis krema ne samo da smanjuje količinu herpes virusa prisutnog u tijelu osobe, već i štiti tijelo od budućih pojava herpesa.

Rak
Pretpostavlja se da propolis ima ulogu u liječenju određenih vrsta raka. Prema jednoj studiji, neki od antikancerogenih učinaka propolisa uključuju:

  • sprječavanje umnažanja kancerogenih stanica
  • smanjenje vjerojatnosti da će stanica postati kancerogena
  • blokiranje putova signalizacije kojima stanice raka komuniciraju
Studija je također pokazala da propolis može biti komplementarna terapija - ali ne i jedini tretman - za rak. Druga studija pokazala je da uzimanje propolisa može biti korisna komplementarna terapija u liječenju raka dojke zbog svojih protutumorskih učinaka na stanice raka dojke.


Upotreba

Propolis se može koristiti u prirodnom obliku – možete ga žvakati ili samljeti i umiješati u med.

Propolis možete koristiti i kao alkoholnu tinkturu – 2xdnevno po 10 kapi na žličicu meda.

U našoj ponudi možete pronaći i propolis kremu koja je izvrsna za liječenje raznih kožnih oboljenja i za njegu kože cijelog tijela.

Ljekovita svojstva: