Med od kestenaKestenov med produkt je marljivog rada naših pčela koje sakupljaju nektar u prostranim kestenovim šumama u samom srcu Banovine.

Ovaj vrlo aromatičan, slatko-gorak med spada u vrlo cijenjene vrste meda. Med od kestena je crveno-smeđe boje, a zbog svojeg intenzivnog mirisa i okusa sve se više primjenjuje i u kulinarstvu. Svoju cijenu postiže zahvaljujući svojim brojnim ljekovitim svojstvima. Bogat je mineralima i željezom, bakrom, manganom, vitaminima B i C, kesten med pomaže kod promuklosti, kašlja, bronhitisa, upale grla, gnojne upale srednjeg uha i sinusitisa, prostatitisa, prehlade.

Od svih vrsta meda, on ima najizraženije antimikrobno, antibakterijsko i antiseptičko svojstvo, pa se stoga primjenjuje ne samo unutar nego i izvan u liječenju rana, čira i grlobolja. Ovaj med je posebno koristan za krvožilni sustav i preporučuje se za kardiovaskularne bolesti, koristi se za liječenje tromboflebitisa i varikoznih vena, jer regulira arterijsku i vensku cirkulaciju i jača kapilare.

Med od kestena - prirodni lijek

Kestenov med je koristan za gastrointestinalni trakt. Budući da ne iritira gastrointestinalnu mukozu, lako i brzo se apsorbira u tijelo, ima pogodan pH, koristi se u liječenju čira na želucu i crijevima bez operacije, urolitijaze i drugih bubrežnih bolesti. Potiče protok žuči i preporuča se kod bolesti jetre, anemije i sl.

Kao i sve vrste tamnog meda kesteni med ima antioksidativna svojstva i vrlo je koristan za sprječavanje raka. Najbolji je med za rješavanje problema s nervozom, nesanicom, histerijom i neurastenijom, a njegova redovita uporaba neće naškoditi ljudskom tijelu kao lijekovi.
Med od kestena - ljekovita svojstva:
.
  • Blagotvorno djeluje kod problema probavnog sustava
  • Djeluje protiv žgaravice
  • Pomaže kod gastritisa
  • Smiruje simptome čira na želucu
  • Stimulira rad bubrega i jetre
  • Liječi anemiju